VR Brillen: Oculus Rift huren

Virtual Reality is weer terug, en sterker dan ooit. Na jarenlang gefaalde producten en hobby experimenten is de tijd rijp voor hoogwaardige kwaliteit Virtual Reality, en zonder de Rift van Oculus VR was de huidige trend er niet geweest. Zelfs Steven Spielberg heeft onlangs een big budget film over VR gemaakt, en Facebook heeft miljarden in deze technologie geïnvesteerd. Toch vallen de verkopen tegen, terwijl een Oculus Rift huren wel populair blijkt te zijn. Wat is een Oculus Rift, wat heeft Facebook ermee te maken, welke alternatieven zijn er, en waarom is voor veel mensen een Oculus Rift huren op dit moment de meest voordelige keuze? Dat lees je op deze pagina!

Wat is een Oculus Rift?

De Oculus Rift is de eerste van een nieuwe generatie Virtual Reality headsets. In tegenstelling tot de Cardboard van Google en de Gear VR van Samsung biedt een Oculus Rift de felbegeerde “Six Degrees of Freedom” ervaring, wat betekent dat je zelf in de virtuele wereld kunt rondlopen. Dat geeft dus letterlijk een extra dimensie aan de eveneens populaire Cardboard houders waarmee je alleen kunt rondkijken in bijvoorbeeld VR video. De Oculus Rift is in feite een PC accessoire waarin enkele schermen verborgen zitten die voor ieder oog een iets ander beeld laten zien. Zo kun je diepte waarnemen voor een zeer realistisch effect. Door gebruik te maken van speciale VR controllers is het mogelijk de virtuele omgeving te manipuleren, denk aan tekenen in de lucht. Met speciale trackers kun je vrij rondlopen in de virtuele wereld.

Facebook en Oculus VR

Oculus VR begon als Kickstarter project van Palmer Luckey, een hobbyist met een grote interesse in Virtual Reality. Hij wilde een VR bril ontwikkelen die beter was dan het huidige aanbod, en goedkoper dan de gangbare professionele oplossingen. Het bleek één van de grootste successen op Kickstarter, en de rest van de industrie zag direct de potentie evenals de vraag vanuit de markt. John Carmack, voormalig software ontwikkelaar bij iD software en het brein achter titels als Doom, Quake en Wolfenstein 3D, sloot zich aan bij Oculus VR. Mark Zuckerberg was ook al lang fan van Virtual Reality en besloot Oculus VR op te kopen. Nu maakt de Oculus Rift dus onderdeel uit van Facebook, wat ook te zien is aan diverse social media functies die het systeem ondersteunt.

Waarom een Oculus Rift huren?

Wanneer je niet zeker bent of een Oculus Rift huren of kopen de beste keuze is, of wellicht twijfelt tussen een duur systeem als de Rift of een goedkope Gear VR bril, zullen we de voornaamste voordelen van de Rift hier opsommen:

  • Een “echte” VR ervaring: Een Google Cardboard is leuk speelgoed, maar het is geen serieuze oplossing voor uitgebreide VR toepassingen. De Oculus Rift wordt daarentegen al dagelijks professioneel ingezet binnen bedrijven, onderzoeksinstellingen, de medische sector en in het onderwijs. De Rift biedt “echte” VR zonder restricties, mits je bereid bent te investeren op het gebied van kosten maar ook tijd om de fijne kneepjes te leren.
  • Grote collectie software: Facebook heeft diepe zakken, dat uit zich in een riante bibliotheek aan VR apps. De Gear VR heeft weliswaar een grotere collectie aan VR apps, maar de kwaliteit ligt doorgaans hoger bij de Rift titels. Een Oculus Rift huren voor een evenement is daarom geen slechte keuze.
  • Hoge aanschafkosten: De prijzen voor de Rift zijn in pakweg twee jaar tijd behoorlijk gedaald, toch moet je voor een compleet set nog behoorlijk wat geld uittrekken. Wanneer je bijvoorbeeld voor een onderzoeksproject of een presentatie slechts voor een korte periode gebruik wilt maken van een compleet VR set, is een Oculus Rift huren beter te verantwoorden.
  • Snelle ontwikkelingen in VR: De tijd staat niet stil, slechts enkele maanden na het verschijnen van de Rift kwam de eerste informatie uit over de Santa Cruz, een opvolger waarvoor je geen aparte trackers meer nodig hebt. Omdat er zoveel concurrentie is op het gebied van VR, en zoveel nieuwe mogelijkheden bijkomen, is een Oculus Rift huren voor veel toepassingen de meest verantwoorde keuze.

Andere oplossingen voor Virtual Reality

De HTC Vive is een geduchte concurrent voor de Oculus Rift, met mogelijkheden die sterk overeenkomen. Hoewel de hardware en software iets anders zijn, mag je gerust stellen dat beide systemen op hetzelfde niveau presteren. Het is daarom verstandig om alvorens een HTC Vive of Oculus Rift te huren eerst navraag te doen bij de VR expert. Daarnaast is de toepassing ook van belang, wanneer je alleen “eenvoudige” 360 video wilt laten zien kun je waarschijnlijk beter een Gear VR huren. Deze VR brillen kun je zelfs koppelen waarmee je een volledige VR bioscoop kunt inrichten, bijvoorbeeld voor een evenement. De virtuele wereld kent onbegrensde mogelijkheden, dat geldt ook voor de hardware en software. In plaats van de beste VR oplossing, is het meer een keuze voor de meest geschikte VR set die aansluit op de doelstellingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *